27 października 2022 r. - Warsztaty z serowarstwa
piątek 28.10.2022
27 października 2022 r. w siedzibie Ośrodka Kultury odbyły się ciekawe i bardzo smaczne warsztaty pn. „ABC serowarstwa”. Warsztaty poprowadził pan Michał Seweryn z Sewerynówka Sery zagrodowe z Wyżnego. Pan Michał wraz z żoną Anną, od wielu lat prowadzi gospodarstwo rolne, skupiające się na hodowli krów i owiec. Z pozyskiwanego mleka wytwarzają napoje mleczne oraz różnego rodzaju sery, które urzekają smakiem i zdobywają nagrody na konkursach. Dla właścicieli Sewerynówki, praca w serowarni to nie tylko zarobek, ale przede wszystkim pasja i ciągłe poszukiwanie nowych pomysłów!
Warsztaty obejmowały zarówno teorię, omówiono kwestie tj.: początki serowarstwa, podział serów, niuanse pracy z podpuszczką, wyrób jogurtów i kefirów, higiena doju, karmienie zwierząt, jak i praktykę. Uczestnicy spotkania uczyli się jak warzyć bundz, czyli podstawowy ser podpuszczkowy, który jest bazą do wyrobu redykałek, oscypków, czy korbaczy, i na co szczególnie zwracać uwagę przy jego wyrobie. Pan Michał pokazał również jak robić ser kwasowo-podpuszczkowy, z którego robi się m.in. fetę. Jak się okazało warzenie takich serów to absorbujące i dość trudne zadanie, bowiem potrzeba dużo wyczucia i minimum wiedzy, co i kiedy zrobić z mlekiem, a później z ziarnem serowarskim. „Serowi sympatycy” mogli także skosztować różnego rodzaju serów i wyrobów mlecznych, produkowanych przez pana Michała.
Serdecznie dziękujemy panu Michałowi za poprowadzenie warsztatów i podzielenie się swoją wiedzą. Dziękujemy także wszystkim uczestniczkom, mamy nadzieję, że wskazówki i przepisy pana Michała, zachęcą Was do samodzielnego wyrobu serów, jogurtów i kefirów w warunkach domowych.
Materiał z profilu FB organizatora: https://www.facebook.com/OKCzudec/videos/401387572202823