19 października 2023 r. - Warsztaty octowe
piątek 20.10.2023
19 października w sali widowiskowej Ośrodka Kultury w Czudcu odbyły się warsztaty octowe, które poprowadziła pani Iwona Wajs – właścicielka gospodarstwa rolnego prowadzonego w systemie zrównoważonym. Pani Iwona z surowców pozyskanych w gospodarstwie wytwarza octy, syropy, musztardy czy też sole ziołowe, które następnie sprzedaje. Dodatkowo prowadzi stronę na fb pn. „Dokręcone z sercem”, gdzie można znaleźć informacje o produktach oraz wyniki badań, które prowadzi nad octami w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie.
Tematyka warsztatów obejmowała wszelkiego rodzaju aspekty związane z żywym octem, jego właściwościami oraz wpływem na nasze zdrowie. Ponadto, uczestnicy spotkania dowiedzieli się że:
- żywy ocet można zrobić praktycznie ze wszystkiego, od ziół, po kwiaty, warzywa, skończywszy na wszelakiego rodzaju owocach, a najlepszy ponoć wychodzi z owoców jagodowych oraz gruszek ulęgałek,
- sezon na produkcję octu trwa od wiosny, aż do późnej jesieni i tylko od nas zależy z czego go zrobimy,
- aby się udał, należy zadbać o odpowiednie warunki,
- tzw. "matka" to żaden kożuch, lecz samo zdrowie,
- żywy ocet jest produktem "zero waste" i można wyczarować z niego musztardę.
Część teoretyczna została połączona z częścią warsztatową, podczas której uczestnicy sami wykonali własne octy z dowolnie skomponowanych przez siebie składników. Ponadto, można było spróbować różnych produktów octowych. Dużym zaskoczeniem był smak sosu do sałatki, lemoniady, czy też smoothie, które zawierały dodatek tego niepozornego produktu.
Serdecznie dziękujemy pani Iwonie za ogromną dawkę wiedzy, natomiast naszym uczestnikom za wspaniałą atmosferę podczas spotkania.
Materiał z profilu FB organizatora:
https://www.facebook.com/reel/1777875832663253