16 marca 2023 r. - Wykład "Permakultura - ekologiczna uprawa żywności" edycja II
piątek 17.03.2023
16 marca 2023 r. w siedzibie Ośrodka Kultury odbyła się 2. edycja wykładu połączonego z prezentacją ph. "Permakultura - ekologiczna uprawa żywności". Spotkanie poprowadził pan Marcin Budzyn - pasjonat zdrowego żywienia, teoretyk i praktyk w dziedzinie ekologicznej uprawy żywności. Podczas wykładu poruszono tematykę płodozmianu, prawidłowego przygotowywania i wykonywania rozsad, omówiono przykłady różnych podłoży i robienia własnych mieszanek. Prowadzący podał przykłady naturalnych środków ochrony roślin oraz nawozów, które można stosować w przydomowych ogrodach i warzywnikach, a które nie są szkodliwe dla owadów i innych przydatnych zwierzątek. Każdy uczestnik wykładu otrzymał mini przepiśnik na niecodzienne przetwory – syropy, herbatki oksydowane, żywe octy, musztardy, wino, dżemy i pesto.
Wykład połączony był z prezentacją ciekawych roślin, domków dla owadów - sprzymierzeńców naszych ogrodów oraz degustacją domowych przetworów.
Serdecznie dziękujemy panu Marcinowi za poprowadzenie 2. edycji wykładu.